+
Termékcsoportok
Menü
Termékcsoportok
TOP termékek
Megtekintett termékek
  • Még nem tekintett meg terméket.
Navigáció
Hírek
Napi termékajánló
Gyártók
Termékajánló
Elektronikus fizetés

Csodálatos AHA savak

AZOK A CSODÁLATOS AHA SAVAK

Néró felesége, Poppea volt a feltalálója a mára már divatjamúlt szamártej-fürdőnek (tejsav), mely lággyá és bársonyossá tette bőrét. Kleopátra királynő savanyú tejes fürdője (tejsav) is híres volt.

A hollywoodi filmsztárok, hogy szép maradjon a mellük, éjszakára melltartót használtak, melybe hígított citrom-, narancs- (citromsav) és uborkatejes vagy gyümölcspépes pakolást helyeztek.

Bali, Hawaii és az indonéziai szigetek asszonyai, akik az egész világon ismertek a szépségükről, a mellüket szintén hígított citromlével (tejsav) és egy kis rum keverékével ápolták, ezt dörzsölték be.

XV. Lajos korában az egyik udvarhölgy bőrápoló szere a következőkből állt: fél pint friss tej,

negyed uncia citromlé, fél uncia tiszta borszesz.

 A gyümölcssavakat használták később szaruképzési rendellenességek gyógyítására (pl. ichtiózis). A gyümölcssavval hámlasztott betegek bőrének állapota az eredeti bőrállapotnál jobb lett. Ezeket a bőrgyógyászati tapasztalatokat publikálták, s így a szépségipar is felfigyelt a gyümölcssavakra.

 

Egy kis kémia...

AHA-savak Gyümölcssavak = ’α (alpha)-hidroxi savak, alfa helyzetben hydroxilált szerves savak, vagy ’α-hidroxi karbonsavak, más néven alpha hydroxi-acid.Molekulájukban a karboxil csoporthoz közvetlenül az (’α helyzetû) szénatomhoz hidroxil csoport (OH) is kapcsolódik. A legegyszerűbb molekulaszerkezetű ’α-hidroxisav a glikolsav.

A leggyakoribb AHA-savak:

■ almasav – almából nyerik;

■ borkősav (Acidum tartaricum) – gyümölcsök leveiből vonják ki;

■ citromsav (Acidum citricum) – citrusfélékből származik

■ glikolsav (Acidum glykol) – cukornádból nyerik;

■ tejsav (Acidum lacticum) – savanyútejből állítják elő.

 

ALFA-HIDROXI SAVAK

 

Mik az alfa-hidroxi savak?

 

Az alfa-hidroxi savak (AHA savak) növényi vagy állati eredetű, vízben oldódó savak csoportját foglalja magában, amelyet számtalan kozmetikai termékben megtalálhatóak.

 

Komplex formulákban és magasabb koncentrációban – ezeket nevezzük kémiai hámlasztóknak – az AHA savak lehámlasztják a bőr legfelső, elhalt szarusejtekből álló rétegét.

 

Rengeteg AHA sav létezik, kozmetikumokban leggyakrabban az állati eredetű, tejből kinyert tejsav, a nádcukorból kinyert glikolsav, a citrusfélékből nyert citromsav valamint a mandula kivonatból nyert mandulasav található meg.

 

Hogyan működik?

 

Az AHA savakat elsősorban a bőr hámlasztására használják. A kor előrehaladtával a hámsejtek természetes megújulási folyamata lelassul, amely az elhalt hámsejtek felhalmozódásához vezethet. Amikor a szaruréteg túltelítődik elhalt hámsejtekkel, a bőr érdessé, a bőrkép fakóvá és élettelenné válik.

 

A hámlasztás az elhalt hámsejtek szándékos, külső tényező (sav, enzim, mechanikai peeling) általi leválasztását jelenti. Az újabb, egészségesebb hámsejtek teret nyernek, ezáltal a bőrkép egységessé és egészségesen ragyogóvá válik. Az AHA savak vízben oldódnak, ezáltal nem jutnak a pórusok mélyére, azonban a felszíni problémákat hatékonyan kezelik.

 

Előnyei

 

Az AHA savak hámlasztják és látványosan világosítják a bőrt. A hámlasztás során teret nyerő frissebb, egészségesebb hámsejtek üde, ragyogó bőrképet nyújtanak.

Az AHA savak fokozzák a kollagéntermelést: feloldják a régi, sérült kollagén rostokat, ezáltal teret nyerve új kollagén rostok termelődéséhez. A kollagén fontos szerepet játszik a bőrben: elasztin rostokkal együttesen biztosítja a bőr struktúráját, rugalmasságát és feszességét.

 

Hámlasztó hatása révén az AHA savak halványítanak a felszíni ráncok és vonalak megjelenésén.

 

Gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, valamint serkentik a vérkeringést, ezáltal jótékony hatással vannak a fakó, sápadt bőrre. A megfelelő vérkeringés, oxigénben gazdag hajszálerekkel biztosítja a sejtek megfelelő működéséhez szükséges tápanyagot.

 

Az AHA savak hosszútávú használatával a felszíni elszíneződések és pigmentációk csökkenthetők, hiszen a hámlasztó hatásnak köszönhetően az elszíneződött, elhalt hámsejteket leválásra ösztönzi.

 

Az AHA savak más hámlasztó összetevőkhöz hasonlóan segítséget nyújtanak az akné megelőzésében, valamint kezelésében. Az AHA savak pórusösszehúzó hatással is rendelkeznek, valamint a hámlasztás hatására az aknéból visszamaradt hegek is javulásnak indulhatnak.

 

A felsorolt jótékony tulajdonságok mellett az AHA savak, ahogy minden más hámlasztó készítmény, elősegítik a további készítmények még hatékonyabb felszívódását.

 

Kinek ajánljuk?

 

Aknés és hiperpigmentált bőrre valamint élettelen (és száraz), fakó bőrre ajánlott. Kollagén termelést serkentő és bőröregedést gátló hatása lévén finom mimikai vonalak és ráncok halványítására.

 

Tippek és használat

 

Mivel AHA savak hatására leválik a bőr legfelső rétege, az új, érzékeny bőrréteg sokkal jobban ki van téve a nap káros hatásainak, így a használatot követő 2-3 napban széles spektrumú, természetes fényvédő használata javasolt.

 

A hámlasztás javasolt gyakorisága függ a választott AHA sav erősségétől, valamint a bőr állapotától. Minél magasabb koncentrációban tartalmaz AHA savat egy temék, annál erőteljesebb a hámlasztó hatása.

 

Érdemes először heti 1 alkalommal indítani, majd szép lassan növelni a gyakoriságot, azonban a mindennapos hámlasztás nem javasolt. Tartsa be a címkén található előírásokat, és ne feledje ahogy a nevükben is benne van, savakról van szó, amelyek nagy töménységben akár égési sérüléseket is okozhatnak.

 

A természetes kozmetikumokban, az összetevő lista végén található AHA savak - például tejsav, citromsav - természetes tartósítószerként funkcionálnak, hámlasztó hatással nem rendelkeznek.

 

BÉTA-HIDROXI SAVAK

Mik a béta-hidroxi savak?

 

Kozmetikai formulákban a béta-hidroxi sav (BHA) kifejezés legtöbbször a szalicilsavat takarja, amely egy természetesen előforduló, fűzfa kéregből nyert BHA. A béta-hidroxi savak hámlasztó és pórustisztító hatásúak. Természetes bőrnyugtató tulajdonságaik révén kiválóak gyulladásra hajlamos érzékeny, aknés bőrtípusokra.

 

Hogyan működik?

 

A BHA savak hámlasztó hatásúak a bőr felszínén, valamint mivel zsírban oldódnak, pórustisztító hatással is rendelkeznek. A legnépszerűbb BHA, a szalicilsav hámoldó és faggyúoldó, azaz nem csak a felszínen lévő elhalt hámsejtek eltávolításában segít, hanem a pórusok mélyén megrekedt faggyút és koszt is oldja, amely gyakran vezet aknék kialakulásához.

 

Előnyei

 

A BHA savak hámlasztó és faggyú oldó tulajdonságaik révén kiválóan alkalmazhatóak mitesszerek és zárt, fehér komedók esetén. Gyakori használatuk során tisztítják a bőrt és megelőzik az újabb mitesszerek és komedók kialakulását.

 

A szalicilsav halványítja az elszíneződéseket és a hiperpigmentált foltokat.

 

A szalicilsav nem irritálja a bőrt, mivel a természetes gyullagáscsökkentő hatású nyírfakéregből állítják elő.

 

Kiknek ajánljuk?

A BHA és szalicilsav tartalmú termékek a mitesszeres, tág pórusú bőrök megmentői. Gyulladáscsökkentő hatása által azonban eredményesen használható aknés és érzékeny bőrtípusokra is.

 

Tippek és használat

 

Mivel a BHA savak hatására leválik a bőr legfelső rétege, az új, érzékeny bőrréteg sokkal jobban ki van téve a nap káros hatásainak, így a használatot követő 2-3 napban széles spektrumú, természetes fényvédő használata javasolt.

 

Érdemes először heti 1 alkalommal indítani, majd szép lassan növelni a gyakoriságot, azonban a mindennapos hámlasztás nem javasolt. Tartsa be a címkén található előírásokat, és ne feledje; ahogy a nevükben is benne van, savakról van szó, amelyek nagy töménységben akár égési sérüléseket is okozhatnak.

 

A szalicilsav tartalmú termékek 0,5%-os koncentráció felett enyhén szárító hatásúak, ezért tartós használatuk mellett hidratáló krém használata javasolt.

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.