+
Termékcsoportok
Menü
Termékcsoportok
TOP termékek
Megtekintett termékek
  • Még nem tekintett meg terméket.
Navigáció
Hírek
Napi termékajánló
Gyártók
Termékajánló
Elektronikus fizetés

NINCS ÚJ A NAP ALATT

Biztonságosan a nyári időszakban is, avagy a napvédelem fontossága

 

 

A NAPSUGÁRZÁS KÁROS HATÁSAI

Bármilyen meglepő, a ráncok nagyobb részéért nem az idő múlása, tehető felelőssé, hanem a napfény. 

Ugyanez vonatkozik a pigmentfoltokra is.

Tartós fényhatás, gyakori napozás, napon való munkavégzés a bőr idő előtti öregedését (photoaeging) okozza. A hám megvastagszik, szárazzá, durva tapintatúvá, ráncossá válik.

Rajta apró világos és barna foltok, valamint értágulatok jelennek meg.

A napfény késői káros hatásai általában a fényártalmat követően hónapokkal, évekkel alakulnak ki. A mélyebb, hólyagos napégés után szeplők, apró pigmentfoltok jelennek meg, melyek tartósan megmaradnak.

Tehát ezért is érdemes minden évszakban védeni a bőrt a napsugárzástól, különösen a leégéstől. A fizikai test külső része a bőr, a bőrfelület találkozik először a napsugarakkal, ezért a fizikai testnek itt van az első védekezési zónája.

A túl erős napsugárzás ellen fokozott bőrpigment képződéssel védekezünk, vagyis lebarnulunk, ehhez azonban időre van szükség. Ha hirtelen nagy adag sugárzás éri a bőrt, nem képes rövid idő alatt megfelelő mennyiségű pigmentet termelni, ami megvédené a káros sugaraktól. Az ilyenkor kialakuló vörös bőrszín a bőrgyulladás jele és ezt nevezzük leégésnek. A szeles idő megtévesztő lehet, hűsíti a bőrt, és csak akkor kapunk észbe, amikor már késő.

Egyes kozmetikumok, külsőlegesen alkalmazott kenőcsök oldatok valamint egyes szájon át szedett gyógyszerek (egyes fogamzásgátló gyógyszerek) is fényérzékenyíthetik a szervezetet. Ha ezen szerek mellett éri a bőrt napfény, akár néhány perc alatt leéghet, felhólyagosodhat.

Ilyen esetekben nagyobb a visszamaradó pigmentfoltoknak is az esélye.

A leggyakoribb védelmi eszköz, amihez nyúlunk, az a fényvédőkrém, vagy a naptej.

A naptejen kívül azonban még más lehetőség is van, hogy megvédjük bőrünket.

 

Hogyan védekezzünk?

 

Az egyik védelmi eszköz: ANTIOXIDÁNSOK.

 

Az UV sugarak nem közvetlenül károsítanak, hanem úgynevezett szabad gyököket hoznak létre a bőrön. A szabad gyökök olyan módosulásai bizonyos anyagoknak (legtöbbször oxigénnek), melyek rendkívül könnyel lépnek reakcióba más anyagokkal.

Az antioxidánsok azt használják ki (úgy védenek), hogy az így keletkezett gyököknek bizonyos időre van szüksége, míg kapcsolatba kerülhetnek a bőr molekuláival. Ez alatt az idő alatt az antioxidánsok hatástalanítják a szabad gyököket.

 

Nagyon sokféle kémiai anyag képes arra, hogy semelegesítse a szabad gyököket.

A két legismertebb ilyen anyag a C-Vitamin és az E-vitamin.

Az élő szervezetben elsősoran az E- és C-Vitamin végzi ezt a feladatot. 

 

Miért éppen ez a két vitamin?

 

Azért, mert a C-Vitamin vízben oldódó, és így elsősorban a sejtek között lévő vízben található, míg az E-Vitamin zsíroldékony, így a sejteket körülvevő burokban, a sejthártyában koncentrálódik.

A károsodott sejthártyát az E-Vtamin regenerálja, mintegy feláldozza magát a sejthártya zsírmolekulái helyett. Ugyanakkor az E-Vitamin nélkül a C-Vitamin sem tudja kifejteni hatását. Az E-vitamin ugyanis meggátolja a C-vitamin oxidációját.

 

További ANTIOXIDÁNSOK

Tovább antioxidánsok a karotinoidok. A karotinoidokhoz tartozik a likopin, béta-karotin, lutein, zeaxantin, kapszaicin, kapszorubin. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis ez az anyag az, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. A karotinok közül ez a vegyület a legelterjedtebb. Ebből az anyagból úgy keletkezik A-vitamin, hogy a béta-karotin a karotináz enzim segítségével két molekulává, retinollá és A-vitaminná bomlik.

 

A szuper ANTIOXIDÁNS

 

Létezik a fentieken felül egy minden eddiginél erőteljesebb hatású antioxidáns, ez pedig nem más, mint az astaxanthin.

 

Úgy is hívják, hogy a vörös csoda, ami nem véletlen, hiszen nagyjából

- 1000X erősebb, mint a C-vitamin

- 800X erősebb, mint a Q10

- 500X erősebb, mint az E-vitamin

- 50X erősebb, mint a beta-karotin

 

De mi is ez a csodálatos hatóanyag?
Az astaxanthin egy természetes, piros festékanyag (karotinoid), amely algákban, élesztőben, lazacban, pisztrángban, rákokban és néhány madárfajban található meg.

 

Az Astaxanthin azért is különleges, mert zsírban oldódik, így a szervezet hosszabb ideig képes elraktározni, mint a vízben oldódó vitaminokat! Igazi szenzációnak számít a bőrápoló termékek között, és eddig egyedül a REJUVI Laboratory szakemberei tudták arcápoló szérumként létrehozni. 

Itt található >>> Rejuvi Asta Enhancing Serum

Azért is különleges, mert szemben a Beta-karotinnal, a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek kizárólag a bilipid réteg külső vagy belső felszínén tartózkodnak, az astaxantin-molekula – egyedülálló módon – képes a sejtek bilipid membránjának mindkét oldalán megtapadni. Így biztosít a sejteknek nagyfokú védelmet. Zsíroldékonysága miatt a szervezet ugyan hosszabb ideig tárolja a szervezet, de ehhez a termékhez is javasoljuk C-vitamin szérum használatát is, hiszen ezzel még hatékonyabban tudjuk védeni bőrünket a szabad gyököktől. Megvédi sejtjeinket az idő előtti öregedéstől, és meggátolja a sejtek roncsolódását és a korai sejthalált.

 

Az összes fontos NYÁRI arcápolónk >>>

 

Szerencsére nem kell választanunk a fényvédők és a gyökfogók közül, hiszen egyidejűleg is alkalmazhatók. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az antioxidánoskat NE fényvédelem helyett használjuk.

A vitaminokat bejuttathatjuk úgy is, hogy a bőrünkre kenjük, és úgy is, hogy megesszük őket.

Közvetett bizonyítékok vannak arra, hogy a vegyes, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend előnyös szépségünk szempontjából is.

 

A másik védelmi eszközünk: NAPTEJEK, FÉNYVÉDŐK

 

 

A fényvédőkön látható faktorszám (SPF) azt jelenti, hogy hányszor annyi ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül, mint fényvédő nélkül.

Ha valaki 20 perc napozás után égne le, 6-os fényvédővel (SPF6) 6x20=120 percig, vagyis két órán át lehet a napon leégés nélkül.

Minthogy leégést csak az UV-B sugarak okoznak, a faktorszám semmit nem momd arról, hogy mi történik az UV-A sugarakkal.

Az UV-B sugarak azok, amelyek a napégést okozzák. Az UV-A sugarak alattomosabbak, nem okoznak gyulladást, de ugyanakkor mélyebbre hatolnak a bőrben, és ott károsítják a kötőszövet rostjait (sejtelhalást okoz) így fokozva a ráncosodást. A fényvédők elsősorban UV-B tartományban védenek. Ennek a legnagyobb hátránya az, hogy az UV-B védelem lehetővé teszi, hogy valaki sokkal tovább legyen a napon, mint egyébként lenne.

Miért baj ez? 

Vegyük például azt az esetet, amikor valaki viszonylag gyenge, 6-os erősségű fényvédőkrémet használ. Ezzel hatszor annyit lehet a napon leégés nélkül, mint egyébként. Ennek eredményeképpen UV-B-ből valóban nem kap többet, de hatszor annyi UV-A sugárzás éri. Kivédte tehát az UV-B sugarakat, amelyek alig hatolnak le a kötőszövetig, ugyanakkor a bőr rugalmasságát tönkretevő, és végső soron ráncokat okozó sugaraknak sokkal több idő jut kifejtenie káros hatását.

Szerencsére manapság már alig gyártanak olyan fényvédőt, ami csak az UV-B sugárzástól véd, de mindig figyeljünk arra, hogy UV-A és UV-B védelemmel is el legyen látva a fényvédőnk.

 

Korábban szinte az összes mindkét sugárzástól védő fényvédő termék kissé opálos fényt kölcsönzött a bőrnek mint a csak UV-B ellen védők. Ennek az a magyarázata, hogy az UV-A sugár nagyon közel van a látható fényhez hullámhossza alig rövidebb, így azok a fényvédők, amelyek megbízhatóan kiszűrik az UV-A sugarakat, óhatatlanul kiszűrik a látható fény egy részét is, innen ered, hogy nagyon nehéz láthatatlan UV-A szűrőt gyártani. Ez az arcon való használatban okozott főleg problémát, hiszen senki nem akar opálos fényben tündökölni egész nap.

 

Az eKSeption, az egyik nagyon szeretett spanyolországi márkánk szerencsére nagyjából másfél évvel ezelőtt megalkotta az eddigi legjobb, teljesen láthatatlan mindkét sugárzást hatékonyan és szinte 24 órán keresztül vedő fényvédőnket, mely kifejezetten az arca ajánlunk. Pille könnyű, rendkívül kellemes a használata, nem hagy opálos fényt, és SPF 50 fényvédelemmel rendelkezik.

 

 

Itt található >>> 

eKSeption All-day Shield SPF50 50 ml

200 ml-es kiszerelésben>>>

eKSeption All-day Shield SPF50 200 ml

 

Az összes fényvédő krémünk ARCRA itt >>>

Az összes fényvédő krémünk TESTRE itt >>>

 

Ultraviola (UV) sugarak és leírásuk:

 

UV-B (short-wave ultraviolet B) – közepes hullámhosszú ultraibolya sugárzás. A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), ugyanakkor az UVB sugárzás a legfőbb oka a leégésnek, a bőrpírnak, amely károsítja a bőrfelszínt és bőrrákot okozhat. Mindenképpen védekezni kell ellene!

 

UV-A (long-wave ultraviolet A) – nagy hullámhosszú ultraibolya sugárzás. A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagén rostokat, hozzájárulva a bőr öregedéséhez és roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő. Ettől nem égünk le, de bizonyítottan szerepet játszik a melanóma kialakulásában is. Az UV-B védelem mellett az UV-B-fényvédő faktor 1/3-ának megfelelő mértékben UV-A sugarakkal szemben is védelmet kell biztosítaniuk. Ebben az esetben a készítmény csomagolásán az UV-A szimbólumnak („UVA”egy körben) is látszania kell.

 

UVC (short-wave ultraviolet C) – kis hullámhosszú ultraibolya sugárzás. Szerencsére ez a sugárzás nem ér el bennünket, mert a föld légköre megszűri. Ezek a legkárosabb sugarak, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

 

SPF (Sun Protection Factor) – napvédő faktor. A termékeken feltüntetett faktorszám azt jelzi, hogy milyen mértékben véd az UVB sugárzástól. Ez az érték azonban az UVA sugárzásra nem vonatkozik! A legmagasabb faktorszám az 50+.

A következő képlet segítségével kiszámolhatjuk a naptej használata mellett napozással tölthető időt: a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit naponta a napon tölthetünk anélkül, hogy leégne a bőrünk.

 

A legfontosabb számok, amiket érdemes megjegyezni:

 

15 – A szakemberek ajánlása szerint ez a minimum fényvédelmi faktor, amelyet használni kell, bőrtípustól függetlenül

 

4 – A csillagok minimális száma (a termékeken általában megtalálható) amelyek az UVA-sugarak ellen védenek. A skála 1-5-ig jelzi a csillagokat, a szakemberek a közepes és az erős védelmet javasolják.

 

30 – Ennyi perccel a napozás megkezdése előtt érdemes felkenni a fényvédő krémet

 

2-3 – A naptejek átlag eltarthatósági ideje években mérve. Persze ezt minden flakonon külön is ellenőrizzük! Ha meleg helyen tároljuk a naptejeket, tönkretehetjük a benne lévő védő vegyszereket.

 

11-3 – A legveszélyesebb időszak, ami a napozást illeti. 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyet keresni, mert ebben az időszakban a legnagyobb a leégés veszélye.

 

12 - Ennyi hónapig kell fényvédőkrémet használni az arcon. Vagyis minden évszakban, télen és nyáron is.

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.